Еврото е стабилно срещу долара и йената

Потенциалът за растеж на единната валута обаче изглежда ограничен заради политическата нестабилност в Италия

3632 ~ 3 мин. четене

Еврото се стабилизира днес по време на азиатската сесия, ден след като отчете най-голям месечен спад срещу долара за последните 9 месеца. Междувременно инвеститорите не обърнаха голямо внимание на разочароващите данни за китайската икономика.

Потенциалът за растеж на единната валута изглежда ограничен заради политическата нестабилност в Италия и предстоящите ограничения на правителствените разходи в САЩ. Тези фактори намаляват интереса на инвеститорите към рискови поръчки.

Официалният PMI индекс в Китай показа най-слаб растеж на фабричния сектор през февруари за последните четири месеца. Резултатът е 50.1, което е минимално под предварителните очаквания за 50.2 и под стойностите за януари от 50.4. Финалният PMI на HSBC за същия месец показа намаление на активността до 50.4 след сезонните балансирания от януарския две годишен връх на 52.3.

Евро/долар се котира на 1.3080 и е над 7-седмичното дъно от 1.3018, което удари в началото на седмицата. Пробив на това ниво може да бъде спрян евентуално от дъното за 2013 година на 1.2998. През месец февруари еврото се обезцени с 4% срещу долара, което е най-големия спад за последните 9 месеца.

Кросът евро/йена се разменя на 121.10 след като вчера нарасна в един момент до 121.84. Йената, която обикновено е купувана във времена на несигурност, продължава да се представя зле след като министър-председателя Шинзо Абе номинира привърженик на агресивната монетарна политика за управител на Японската централна банка. Данни от днес подчертаха предизвикателствата пред които е изправена ЯЦБ при преодоляването на дефлацията и постигането на новата цел от 2% инфлация. Основният индекс на потребителските цени спадна за трети пореден месец на годишна основа през януари. Долар/йена е 82.55 и продължава да се възстановява от спада през седмицата до 90.85 като се насочва обратно към 33-месечния връх от 94.77.

Данни от вчера показали слаба инфлация в Европа дават възможност на ЕЦБ за ново намаление на лихвите, което пък допълнително намалява привлекателността на еврото. Не малко икономисти вече залагат на редукция от 25 базови пункта още през следващата седмица или през април. Това предполага риск от спад за еврото. Валутата получи за кратко облекчение в средата на седмицата, когато относително добро търсене на италианските държавни облигации по време на аукцион помогна за намаляване на опасенията свързани с резултатите от изборите. Това облекчение обаче бързо се изпарява заради страховете от предстоящите огромни бюджетни намаления на стойност 85 милиарда долара от американското правителство, които ще поразят растежа в най-голямата икономика в света. Това вероятно ще намали прогнозите на МВФ за икономическия ръст в САЩ, а според организацията силно поразени ще са и основните търговски партньори на Вашингтон.

Златото остава уязвимо за продължение на спада

Златото се търгува почти без промяна днес и се насочва към трета поредна седмица на загуби, докато силата на долара и намаляващото търсене от инвеститорите му вредят, въпреки че търсенето от физическия сектор в Азия му дава известна подкрепа.

Доларът е силен заради политическата несигурност в Италия и очакваното задействане по-късно днес на автоматично съкращение на бюджета в САЩ. Зелените пари привличат паричните потоци търсещи сигурност и това тежи на деноминираните в долари активи каквото е и златото.

Покупки от Китай подкрепиха цената. Въпреки интереса от физическия сектор такъв липсва от инвеститорите и фондовете. Дори ревизирания в посока надолу растеж на американската икономика за последното тримесечие на 2012 не поднови интереса към златото. Междувременно активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust спаднаха до почти 7-месечно дъно от 1254.49 тона към 28 февруари при осмо поредно месечно понижение. Само за февруари е отчетен рекорден отлив от 73.606 тона.

Спот цената днес е 1580 долара за тройунция след като завърши февруари с намаление от 5% при пето поредно месечно понижение, което е най-дългата поредица за последните 16 години.

В момента инвеститорите насочват вниманието си към предстоящото задействане днес в САЩ на съкращение на правителствените разходи с 85 милиарда долара освен ако не се случи крайно невероятно споразумение между законодателите в последния момент. Според анализатори предстоящата фискална криза в най-голямата икономика може да помогне на жълтия метал, тъй като предполага продължителна монетарна подкрепа, но те допълват, че в близък план това няма да помогне на златото.

Резултатът от изборите в Италия задържа опасенията на инвеститорите, тъй като политическата нестабилност в третата по големина европейска икономика заплашва да възобнови дълговата криза в целия континент. Финансовите министри от еврозоната ще дискутират ситуацията в понеделник.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg