Еврото поевтиня след пресконференцията на Драги

Нашите очакванията са икономическата активност в Еврозоната да се стабилизира, посочи президентът на ЕЦБ

124 ~ 1 мин. четене

Еврото поевтиня до 1.3159 щатски долара от 1.3190 долара след дългоочакваната пресконференция, дадена днес от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, съобщи Bloomberg. На нея италианецът коментира последните решения на банковата институция.

Политиката на монетарни стимули ще продължи толкова, колкото трябва. През следващите месеци ще следим отблизо икономическите данни“, заяви Драги в Братислава. Той допълни, че ЕЦБ ще продължи да предоставя на банките, колкото средства са им необходими, поне до средата на 2014 г.

„Нашите очакванията са икономическата активност в Еврозоната да се стабилизира и постепенно да започне да се възстановява през втората половина на 2013 г.“, коментира още Марио Драги.

Миналия месец гуверньорът на ЕЦБ подчерта, че той и неговите колеги разглеждат възможността за прилагане на допълнителни не традиционни стимули. Днес той отново повтори опасенията си, че политиката на банката не се усеща еднакво във всички страни от валутния съюз. „За да гарантираме адекватната трансмисия на монетарната политика, от ключово значение е фрагментацията на кредитните пазари да продължава да намалява“, допълни още президентът на ЕЦБ.

Подкрепи Economic.bg