Телефон за 20 долара ще спасява Nokia

Финландската компания ще трябва да положи много усилия, за да се изправи срещу новите си конкуренти в лицето на китайските производители Huawei и ZTE

84 ~ 1 мин. четене

Финландската компанията Nokia, която отчита постоянен спад на пазарните позиции в последните години, ще залага на нова стратегия за преодоляване на негативната тенденция. Главният изпълнителен директор Стивън Елоп заяви , че устройството, което се очаква да върне старата слава на Nokia е моделът 105, търгуващ се за около 20 долара, предава Bloomberg.

Очакванията на Елоп са, че телефонът ще бъде печеливш, въпреки оскъдната си цена, благодарение на развитите пазари. В момента моделът 105, притежаващ вградено фенерче, радио, инсталирани игри и цветен екран, се предлага в Индия и Индонезия, а в близко бъдеще ще се появи и в други региони, включително в Европа.

Експертите смятат, че Nokia ще трябва да положи много усилия, за да се изправи срещу новите си конкуренти в лицето на китайските производители Huawei и ZTE. Основните надежди на компанията са свързани с факта, че купувачите на Nokia 105 ще поискат да си купят нов по-скъп телефон или смартфон след даден период и ще се насочат към модел на същата марка, но търгуващ се на по-висока стойност.

Според последните финансови резултати, през първото тримесечие на 2013 г. финландската компания е продала 11 млн. мобилни устройства – резултат, който отстъпва на очакванията на анализаторите. Повечето експерти са на мнение, че тенденцията в спада на продажбите ще се запази, което е поредната тревожна новина за финландската компания.

Подкрепи Economic.bg