Великденската трапеза ни струва 90 лв.

Традиционната пролетна салата от марули, лук, чесън и репички ще излезе около 2.50 лв

72 ~ 2 мин. четене

Около 90 лв излиза празничната великденска трапеза за 4-членно семейство. Това показа проверка на „Труд“ по магазините преди Възкресение. В сметката са включени 30 яйца и боя за шаренето им, 3 кг агнешко, приготвено с ориз и дреболии, продукти за салата и курабийки, два козунака, вино, ракия и безалкохолни.

Най-голямото перо в предвеликденското пазаруване се пада на агнешкото. По магазините то се продава между 10 и 12 лв за килограм. Ако се приготвя с ориз и дреболии, цялото ястие ще излезе между 35 лв и 43 лв.

В момента на промоция кори се предлагат кори с по 30 яйца за около 3.50 лв. Четири цвята боя могат да се купят и за 20 ст, но най-разпространените оцветители струват 2-2.50 лв. Предлагат се и комплекти с включени кристали и стикери за около 4 лв. Тази година на пазара се появиха и писалки и восък за изписване на яйцата на цена 5 лв.

Традиционната пролетна салата от марули, лук, чесън и репички ще излезе около 2.50 лв. Ако се разнообрази и с домати и краставици, трябва да се добавят още толкова пари към бюджета за храна, които ще стигнат за по половин килограм от двата зеленчука.
Два козунака от по 400 г излизат между 3 лв и 7 лв. Стойността им зависи от допълнителните съставки като ядки, сладко или шоколад.

В някои магазини може да се намери сладък хляб за 90 ст разфасовката. Хлебарите обаче предупреждават, че евтините козунаци са направени от миксове, като в тях се добавят само брашно и мазнини. Освен по цената могат да се познаят и по гладката структура, както и по това, че се ронят.

Около 8.50 лв. струват продуктите за голяма доза домашни курабийки. Основните им съставки са брашно, захар и яйца. Пакет брашно от 1 кг се продава за около 1 лв. Захарта върви между 1.60 и 2 лв за килограм. Яйцата са около 20 ст за брой.

Между 18 и 30 лв. струват напитките за празника в зависимост от това в кой ценови сегмент са. В сметката са включени по една бутилка ракия и вино, и две бутилки безалкохолно. Два литра бира се продават за 2-2.50 лв. По-евтино излиза покупката на голяма опаковка от 6 бутилки.

Подкрепи Economic.bg