Еврото притисна долара до 2-годишно дъно

Едномесечен връх и втора поредна седмица на растеж за златото

100 ~ 3 мин. четене

Доларът се търгува днес близо до 2-годишното дъно срещу еврото докато нарастват очакванията, че Федералния резерв ще задържи сегашното ниво на покупки на активи поне до началото на следващата година. Зелените пари обаче са стабилни срещу йената заради мнението, че диференциала по доходността между японските и американските правителствени облигации ще прави деноминираните в долари активи по-привлекателни за японските инвеститори.

Единната валута се котира на нивата около 1.38 и не далеч от 2-годишния връх вчера на 1.3825. Еврото пренебрегна данните показали, че скоростта на растежа на бизнеса в еврозоната неочаквано се е забавила през този месец във време когато други данни показват, че възстановяването в целия свят остава нестабилно. Пример за последното е производствения сектор в САЩ, който спадна за първи път през последните 4 години.

Долар/йена е на 97.27, но не е далеч от 2-седмичното дъно в сряда на 97.13. Доходността по 10-годишните американски облигации спадна в сряда до 3-месечно дъно след разочароващ доклад за трудовата заетост в САЩ, който заличи шансовете Фед да започне да намалява стимулите още тази година. В същото време обаче доходността по 10-годишните японски облигации удари дори още по-ниски нива и в четвъртък спадна под 0.60%, което се случва за първи път след 9 май.

Първоначалните залози, че японските инвеститори ще увеличат чуждите си инвестиции не се материализираха преди време, тъй като доходността по японските книжа не спадна достатъчно, за да увеличи интереса към чуждите инвестиции и вместо това институциите репатрираха средства. Сега обаче тази доходност преминава под прага на търпимото и това увеличава вероятността японските инвеститори да започнат най-накрая да инвестират в чужбина.

Данни от днес показаха, че огромната схема на облекчения на ЯЦБ помага на икономиката да излезе от дефлацията, въпреки че става ясно и че банката все още е далеч от целта си за инфлация от 2%. Индексът на основните потребителски цени нарасна с 0.7% през септември спрямо нивата преди една година, което е близо до най-бързия растеж за последните 5 години.

Във вторник и сряда предстои заседание на Федералния резерв на което вероятно няма да бъдат намалени месечните покупки на облигации и те ще се задържат на сегашните нива до март 2014 година.

Едномесечен връх и втора поредна седмица на растеж за златото

Златото се търгува днес около едномесечния връх и е на път да завърши с покачване за втора поредна седмица заради надеждите, че слабите данни за американската икономика ще възпрат Федералния резерв от намаление на стимулите през тази година.

Спот цената е 1345 долара да тройунция. Жълтият метал поскъпна тази седмица с 2%, а вчера удари 1351.61 долара, което е най-високо ниво след 20 септември.

Броят на американците търсещи първоначални помощи срещу безработица спадна с по-малко от очакваното през миналата седмица, докато производствения сектор в страната е нараснал в началото на октомври с най-бавна скорост за последната година.

Най-големият фонд в света за търговия със злато SPDR Gold Trust съобщи, че активите му са спаднали в четвъртък с 1.80 тона до 876.52 тона злато.

Изследване на Ройтерс показа, че златото би трябвало да остане на ниски цени през 2014 година след като тази година ще отчете първо поевтиняване след повече от 10 години, което се дължи на поведението на инвеститорите, които окуражени от подобряващата се световна икономика намалиха драстично активите си в злато. От паладиума и платината се очаква да се представят по-добре от другите благородни метали през следващата година, тъй като паладиума се счита за по-добър залог при очакванията за икономическото възстановяване, тъй като ще се увеличи търсенето му от индустриалното производство.

Посредник на правителството в ЮАР даде разрешение на Асоциацията на минните работници и строителите да призове към стачка срещу Импала платинум, която е втория по големина в света производител на платина.На валутните пазари долара остава притиснат до 2-годишното дъно срещу еврото.

Подкрепи Economic.bg