Еврото се търгува под шест седмичния връх

Американският долар е добре подкрепен преди официалните данни за заетостта в САЩ

3602 ~ 3 мин. четене

Доларът е стабилен и подкрепен от надеждите за добър растеж на трудовата заетост в САЩ, докато австралийския долар спадна след предупреждението на управителя на централната банка, че пазарите подценяват риска от рязък спад на валутата.

Стойностите за трудовата заетост в САЩ на частните работодатели, които бяха оповестени вчера, увеличиха поредицата от силни американски данни простиращи се от производството до продажбите на автомобили и подкрепящи мнението, че американската икономика стабилно е нараснала след забавянето през първото тримесечие.

Доходността по американските облигации скочи до най-високи нива за последната седмица на 2.63% в отговор на данните, което от своя страна помогна на долара да се покачи на валутните пазари. Долар/йена е на 101.83 при скорошно шест седмично дъно от 101.23.

Докладът на частните работодатели в САЩ показа, че миналия месец нови 281 000 работници са били взети на работа, което е най-голям ръст след ноември 2012 година и дава надежди за силен растеж и на държавния доклад, който ще бъде публикуван по-късно днес. Прогнозите сочат ръст от над 200 000 за пети пореден месец. Ако тази прогноза се окаже вярна това ще е първата поредица от пет месеца с растежи над 200 000 след януари 2000 година.

Еврото слезе на 1.3648 срещу зелените пари. Единната валута се търгува под шест седмичния връх от 1.3701, който достигна в началото на седмицата, а пазара насочва вниманието си към срещата на ЕЦБ по-късно днес, както и към данните за заетостта в САЩ.

ЕЦБ е малко вероятно да предприеме нови промени на политиката си след намалението на лихвите до нови рекордни дъна през миналия месец при което лихвите по депозитите слязоха под нулевите нива и беше оповестена програма от заеми на стойност 400 милиарда евро. Въпреки липсата на очаквания за действия от ЕЦБ, прогнозите са за предпазливи изказвания заради слабите стойности на PMI индексите, ниската инфлация и слабото кредитиране между банките.

Австралийският долар слезе на 0.9377 срещу американския си съименник и допълнително се отдалечи от осем месечния връх на 0.9505 от вторник. Натискът дойде от предупреждението на управителя на Австралийската централна банка Глен Стивънс към инвеститорите, че подценяват риска от значителен спад на австралийския долар.

Слабите продажби на дребно в Австралия увеличиха спада на валутата, която падаше и в сряда при теглене на печалби след разочароващи данни за търговския баланс на Австралия. Поевтиняването под 0.94 задейства и продажби на стоп ордери. Подкрепи вероятно ще бъдат 0.9370 и 0.9355, но по всичко изглежда, че предстои тест на нивата от 0.93.

 

Златото изчаква под 3-месечния връх данните за заетостта в САЩ и заседанието на ЕЦБ

Златото спадна и се търгува под три месечния връх, а инвеститорите изчакват серия от данни по-късно през деня, за да преценят силата на световната икономика и съдбата на стимулите на централните банки.

Днес се очакват се данните от САЩ за заетостта, безработицата и търговския баланс, както и заседанието на ЕЦБ. По-слаби стойности и продължение на стимулите биха подкрепили предлагащото сигурност злато, което обичайно се възприема като защита срещу инфлацията.

Възможна е силна реакция ако доклада за заетостта е добър, защото жълтия метал напоследък отчете добро покачване. Спот цената днес е 1323 долара за тройунция. По-рано през седмицата тя достигна три месечен връх от 1332.10 долара заради напрежението в Ирак и Украйна, което породи търсене на сигурност в метала.

Заетостта в САЩ вероятно е нараснала солидно и през юни, което би потвърдило данните, че резкия спад през първото тримесечие е бил временно явление. Вчера данни показаха, че заетостта сред частните работодатели е нараснала през юни до една и половина годишен връх, което оказа натиск върху златото.

Техническата картина също изглежда неблагоприятна за метала и предполага оттегляне до 1316 долара заради неуспеха да се пробие на два пъти съпротивата при 1334 долара. Междувременно търсенето от физическия сектор остава слабо заради ралито.

При другите благородни метали платината е близо до 10-месечния връх от вчера на 1517.50 долара за тройунция, който дойде заради продължаващите опасения за доставките. Паладиумът също е добре подкрепен и близо до три седмичен връх.

 

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АДПодкрепи Economic.bg