Еврото задържа вчерашните печалби

Обратната корелация между златото и долара отслабва

Еврото, което нарасна вчера при покривания на къси позиции, задържа печалбите си днес по време на азиатската търговия, но пазара е предпазлив преди излизането на данни от еврозоната и САЩ.

Надеждите за действия на ЕЦБ през следващия месец и последните слаби икономически данни от Китай провокираха дилърите да закриват част от късите позиции в евро, по-специално срещу австралийския и новозеландския долар.

Последната сила на единната валута може да бъде тествана през деня, когато ще бъдат оповестени данните за икономическия растеж в еврозоната, както и по отделно във Франция, Германия, Португалия и Холандия. Слаби резултати могат да окажат натиск върху еврото, но могат да имат и обратния ефект ако увеличат очакванията за по-агресивни действия на ЕЦБ.

Предварителните прогнози са за растеж с 0.2% в Германия, която е най-голямата европейска икономика, но и за спад от 0.2% за тримесечието за цялата европейска икономика.

Евро/долар се покачи с 0.2% до 1.2350 при дъно в понеделник на 1.2262, приближавайки върха от миналата седмица на 1.2444. Кросът евро/йена напредна с 0.2% до 96.84. Печалбите на еврото вчера бяха по-видими  срещу новозеландския долар, където удари двуседмичен връх от 1.5282.

По-късно през деня ще бъдат оповестени и данните за продажбите на дребно в САЩ през юли, които ще дадат важна информация за поведението на потребителите в началото на третото тримесечие. Друг доклад ще покаже индекса на потребителските цени. По-слаби резултати ще засилят очакванията за стимулиращи действия от Федералния резерв.

Долар/йена е без промяна на 78.40 и остава тясно вклинено в рейнджа 78.00-78.40, където се намира от края на миналия месец.

Инвеститорите теглеха печалби от австралийския долар срещу зелените пари, което свали двойката до 1.0515, при четири и половина месечен връх в четвъртък на 1.0612. Непосредствена подкрепа е 1.05, следвана от 1.0460, където преминава 20-дневната пълзяща средна.

Обратната корелация между златото и долара отслабва

Златото напредна днес след спада вчера, а инвеститорите очакват данните от Европа и САЩ, за да видят дали ще индикират за нова слабост на световната икономика и да провокират централните банки да предприемат нови стимули.

Допълнителни монетарни облекчения, за които нараснаха шансовете след слабите данни от Китай и Япония, биха повишили интереса към златото, което традиционно е средство за защита срещу нарастващите цени.

Спот цената се покачи днес с 0.2% до 1612 долара за тройунция след поевтиняване вчера с 0.6%. Според технически анализатори спот цената ще остане в неутрална територия докато е между 1605 и 1627 при днешната търговия.

Дилърите ще предприемат следващи поръчки след като видят данните за БВП през второто тримесечие в еврозоната, за който се очаква да покаже свиване, както и след резултатите за продажбите на дребно и индекса на потребителските цени в САЩ.

Пазарите остават обезпокоени от дълговата криза в еврозоната, тъй като доходността по краткосрочните испански облигации скочи, докато обществения дълг в Италия удари през юни рекордните 2 трилиона евро.

Обратната връзка между долара и златото отслабна от началото на месеца. В момента тя е -0.55 при -0.76 на 2 август. Стойности от -1 означават перфектна обратна връзка при която единия актив нараства с толкова с колкото другия поевтинява.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0