Exxon Mobil се бори с петролен разлив в Арканзас

От компанията потвърдиха, че в петък са открили разлив от тръбопровода "Пегас"

244 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата петролна компания в света - американска Exxon Mobil работи по почистването на хиляди барели петрол, които са се разлели в американския град Мейфлауър, щата Арканзас. Компанията е имала проблем с тръбопровода "Пегас", който пренася тежък суров петрол от Канада до САЩ.

Капацитетът на тръбата е над 90 хил. барела. В момента тя е затворена. От компанията обявиха, че течът е открит в петък следобед.

Говорителят на Exxon потвърди, че по тръбата се е пренасял тежкия канадски петрол Wabasca, който се използва за производство на битум. Той се разрежда с по-леки течности, за да може да бъде пренасян по тръбопровод.

"Качеството на въздуха не представлява риск за здравето, с изключение на областите с голяма концентрация, но там служителите почистват със специални маски", коментираха от компанията, цитирани от Reuters.

Точно преди няколко дни Exxon беше глобена от регулаторите с 1.7 млрд. долара, заради друг петролен разлив през 2011 г. Тогава в река Йелоустоун изтекоха няколко хиляди барела суров петрол.

Поредният екологичен проблем, причинен от петролен разлив, поставя под въпрос съдбата на друг тръбопровод - "Кийстоун XL". Той трябва да пренася пренася нефт от канадските петролни пясъци в Албърта до Тексас. Капацитетът му е 800 хил. барела дневно и се очаква благодарение на него да падне цена на горивото в САЩ.

Подкрепи Economic.bg