Facebook обезщетява потребители за неправомерно ползване на лични данни

Съдът е установил, че социалната мрежа e изкарала близо 73 млн. долара от спонсорирани реклами

168 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Най-голямата социална мрежа в света - Facebook ще компенсира свои потребители, чиито данни са били използвани в реклами на страницата. Всеки, който е информирал Facebook за неправомерно използвани лични данни, ще получи обезщетение в размер на 15 долара, предаде BBC.

Съдът в САЩ заключи, че Facebook използва неправомерно лична информация на близо 150 милиона потребители в спонсорирани реклами. Рекламите  представят продукти, които според Facebook биха представлявали интерес за потребителя или са "харесани" от негови приятели. Информация като снимки и имена е била използвана за обявите, за което обаче Facebook не е уведомил потребителите си, лишавайки ги от правото на избор по отношение на това дали данните да бъдат разпространени.

Заключението на съда е в отговор на иск подаден от потребители на Facebook преди 2 години. Съдът е установил, че Facebook e изкарала близо 73 млн. долара от спонсорирани реклами, но не е платила на потребителите, чиято информация е била използвана. След решението на правосъдните власти, Facebook ще трябва да плати 15 долара на всеки, отговорил на имейл от компанията във връзка с неправомерното използване на лични данни. Общото обезщетение възлиза на 20 млн. долара. Близо 7000 потребители обаче са се отказали от съдебната спогодба, което им дава право да заведат дело срещу социалната мрежа.

Съдът още наложи на Facebook да нанесе промени в графата "Отчет на правата" (Statement of Rights). С това се цели потребителите на Facebook да имат повече контрол и яснота по отношение на това как техните лични данни се използват от страницата.

Подкрепи Economic.bg