Facebook разследва как българин си купи данните на 1 млн. потребители

Богомил Шопов бил помолен от компанията да премахне от блога си съобщението, в което той разказва за покупката

Facebook се свърза с българския блогър Богомил Шопов, успял да докаже как по лесен и евтин начин човек може да си купи 1 млн. профили в социалната мрежа. Историята на необичайната сделка и последвалата реакция на социалната мрежа бе разказана и от Forbes.

Преди дни българинът обяснява в своя блог как се е сдобил с имената и имейлите на 1 млн.  души от сайта  Gigbucks срещу скромната сума от 5 долара.  В пакета се съдържала и препратката към личната страница на всички от продадените потребители на Facebook.

"Току що купих данните на повече от милион потребители във Facebook", пише Шопов в на страницата си в четвъртък.

В телефонен разговор с журналисти от Forbes, Шопов заявил, че е проверил данните на свои приятели, които открил в списъка. Той установил, че информацията не е просто извадка от профилите им и някои от имейл адресите били специално зададени да не се появяват на страницата на потребителя.

Данните били закупени от потребител на Gigbucks, подвизаващ се като “mertem”. „Информацията от списъка е била съставена на база Facebook приложения и съдържа само активни потребители, предимно от САЩ, Канада, Великобритания и Европа”, се казва в поста в Gigbucks.

По-късно българинът получил изявление от Facebook, в което те му разяснили, че разследват „явно нарушение на сигурността, което може да доведе до разпространяване на спам и фишинг атаки.”

„Наш екип инженери по сигурността извършват проверка и ще предприемат агресивни мерки срещу случаи като този. Тъй като тези действия са в процес, ние не сме в позиция да обсъждаме разследването в този момент", пише говорителят на компанията.

Междувременно, явно като част от започнатото разследване, от Facebook се свързват със Шопов, който разказва, че от компанията са го помолили да им изпрати данните, които е успял да купи, да ги изтрие и да премахне от блога си поста, в който разказва за случая.

Вместо това той пише друг пост - за телефонния разговор, който провел с представителите на Facebook, пише Forbes.

Коментари: 0