Фалира голям германски вестник

Едно от най-влиятелните издания в страната - Frankfurter Rundschau страда от липсата на реклами и нисък тираж

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Един от най-влиятелните вестници в Германия - Frankfurter Rundschau е подал заявление за фалит, пише Spiegel Online. Макар да е сред най-големите всекидневници в страната, изданието от години отчита загуби заради свиващия се тираж и липсата на достатъчно рекламодатели.

Според анализатори закриването на изданието е сериозен сигнал за цялата вестникарска индустрия. За наблюдателите съдбата на хартиеното издание е обезпокоително и за останалите медии на пазара.

През миналия месец германската новинарска агенция dapd Nachrichtenagentur подаде документи за несъстоятелност. Намаляването на рекламите също засяга и бизнес всекидневникът Financial Times Deutschland. Решението за бъдещето на изданието трябва да бъде взето по време на среща на борда на директорите следващата седмица.

Фалитът на Frankfurter Rundschau ще остави без работа около 500 служители. "Огромният спад на приходите от реклами не ни оставя друг вариант освен да обявим фалит", е официалното становище на издателя Druck und Verlagshaus Frankfurt.

Първият брой на германския вестник е пуснат на 1 август 1945 г. Това е едва вторият вестник тогава, който получава лиценз за печатна дейност. През следващите 67 години изданието се радва на добра репутация. В най-добрите години вестникът е имал тираж от над 400 хил. броя. През последното десетилетие обаче бройката е паднала до 118 хил.

Коментари: 0