Фармацевти предупреждават за фалити на аптеки

От Регионална фармацевтична колегия София-столична скочиха срещу промените в Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти

Фармацевтите скочиха срещу промените в Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, която готви здравното министерство. "Това няма да доведат до очакваното намаляване на цените на лекарствата", твърдят от Регионалната фармацевтична колегия София–столична.

Според аптекарите ще има затваряне на аптеки, уволнения на фармацевти, влошаване или липса на фармацевтичната грижа за пациента. "Промените нямат адекватна икономическа обосновка и биха довели до монополизиране на пазара от верижни структури", е позицията на фармацевтите. Според тях, надценката на лекарствените продукти е единственият начин за издръжката на дадена аптека. "Това ще доведе до фалит на аптеки, особено в икономически непривлекателни райони, нарушен достъп до лекарства и фармацевтични услуги", смятат аптекарите.

От Регионалната фармацевтична колегия София-столична питат здравния министър Десислава Атанасова кого обслужват предложените промени. Те са на мнение, че промените биха обслужили интересите на вертикалните икономически структури във фармацията (производител, дистрибутор, аптеки). Само те можели да си позволят да работят с намалените надценки за сметка на увеличаване производствената цена на лекарствата.

Нямало гаранции, че предложеният механизъм ще гарантира трайно и значимо намаляване на цените на лекарствените продукти. "Пациентът няма да усети по джоба си "поевтиняването", защото аптеката не формира цена, тъй като тя се определя от производителя", твърдят аптекарите. Фармацевтичната колегия пита и как ще оцелеят аптеките.

Коментари: 0