Фарс около визитата на "Атака" в Брюксел

Депутатите на Волен Сидеров не са успели да влязат в Европарламента, тъй като нито един евродепутат не се съгласил да се срещне с тях

72 ~ 2 мин. четене

23-мата депутати от "Атака", които са в Брюксел, не са били приети от нито един евродепутат, разкрива информационният портал за новини около Европейския Съюз EurActiv. Те пристигнали в белгийската столица на 27 септември, придружени от телевизионен екип на партийната телевизия "Алфа", но не са успели да влязат в Европарламента, тъй като нито един евродепутат не се съгласил да се срещне с тях.  Официалният повод за визитата е да протестират срещу германския евродепут Дорис Пак от ЕНП, която ги нарече ксенофобска и антиевропейска организация.

Говорител на Ханес Свобода, лидер на групата на социалистите и демократите, заявил пред EurActiv, че след като ПЕС е отказала да се срещне с тях, те странно защо са ги помолили да им уредят среща с ЕНП. Български дипломати са разкрили, че също са получили искане от "Атака" да им организират срещи с официални представители в Брюксел, но са го отклонили като "недопустимо". Няма практика официални правителствени представители да организират срещи на политически партии.

"Атака" би могла да използва помощ от двамата евродепутати, които през 2009 г. бяха избрани с нейната листа - Слави Бинев и Димитър Стоянов, но и с двамата Волен Сидеров е в лоши отношения, продължава EurActiv.

След като не успели да се уредят със среща, депутатите от "Атака" пристигнали пред европарламента, но успели само да пуснат писмо в пощенската кутия на една от сградите. Според депутата от "Атака" Десислав Чукалов в писмото се призовава Дорис Пак да се извини. До ЕП е изпратен и документ, наречен "Планът на Сидеров", който е своеобразен манифест на "Атака". Чуколов заявил, че очаква ЕП да каже има ли в него някакви расистки или ксенофобски идеи.

Според EurActiv, с командировката си в Белгия, „Атака" опитва да се спаси от ситуация, в която или ще е „за" кабинета на Пламен Орешарски, което ще навреди допълнително на влошения имидж на партията, или ще застане „против" него" и ще свали сегашната власт, при което ще се проведат нови предсрочни избори - нещо, което при сегашните рейтинги би било фатално за Волен Сидеров и хората му.

Подкрепи Economic.bg