Фед отново завърта печатницата за пари

Председателят на централната банка Бен Бернанке ще налива ликвидност, докато безработицата не намалее

136 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Федералният резерв на САЩ (Фед) все пак реши да започне трета програма за количествена улеснения (QE3). Председателят на централната банка Бен Бернанке обяви, че всеки месец ще бъдат купувани ипотечни облигации за 40 млрд. долара и това ще продължи докато пазара на труда започне да се стабилизира, пише Bloomberg.

„Ако перспективата пред трудовия пазар не се подобри значително, Федералният резерв ще продължи да изкупува издадени от федералните агенции ценни книжа, обезпечени с ипотеки, както и да използва други подходящи средства до достигане на тази цел в условията на ценова стабилност", гласи изявлението на Фед.

Между 2008 г. и 2011 г. Фед предприе две мащабни програми за наливане на паричен ресурс в страната. Общата стойност на тези програма достигна 2.4 трлн. долара.

"Бернанке ще продължи да се бори, докато не види реално подобрение на икономиката", коментира Итън Харис от Bank of America. "Той няма да позволи тази криза да го спре. Вярва, че количествените улеснения ще помогнат и инфлацията може да бъде избегната", добавя той.

Според него програмата ще продължи докато безработицата в страната не падне до 7%. През август статистиката показа понижение до 8.1%, но реално броят на безработните не намалява.

Подкрепи Economic.bg