Шойбле: Помощ за Испания ще донесе още сътресения

Финансовият министър на германия предупреди, че е лудост да се искат пари, ако наистина не са необходими

80 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле предупреди, че цялостен спасителен пакет за Испания би предизвикал допълнителни сътресения на финансовите пазари. Според него трябва да се направи всичко възможно, за да се убедят пазарите, че няма нищо вярно в спекулациите срещу Испания.

"Не съм в лагера, който казва "взимайте парите", коментира Шойбле в интервю. "Испания "трябва да е луда" да иска спасителна помощ над вече одобрените 100 млрд. евро за банковата и система, ако не са и нужни", добавя той.

По информация на Bloomberg, базирана на запознати източници, Франция притиска испанския премиер Мариано Рахой да поиска цялостен спасителен пакет от международните кредитори. френския президент Франсоа Оланд смята, че подобна стъпка ще задържи разрастващата се дългова криза в Еврозоната.

"Испания трябва да вземе това решение сама", коментира френският финансов министър Пиер Московиси. "Всички инструменти за подобна стъпка са готови, ако се нуждае от помощ", добавя той.

Официалната позиция на Испания засега е, че страната не се нуждае от финансова помощ, заради решението на европейската централна банка (ЕЦБ) да започне изкупуването на държавни ценни книжа на държавите от Еврозоната.

Подкрепи Economic.bg