Фирмите получили 200 млн. лв. от служебния кабинет

Асен Василев е изненадан от инертността в ресора на енергетиката

132 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

От сформирането на служебното правителство на България до момента фирмите у нас са получили 200 млн. лв., похвали се служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, цитиран от БНР. По думите му именно подпомагането на бизнеса в условията на продължаваща криза е един от приоритетите на кабинета.

"Голяма част от разплащанията вече са факт, в това число и кооперативната програма за конкурентоспособност, която е при нас, както и от държавния бюджет, каквато имаше се разплати", поясни Василев. Според него бизнесът вече ползва с много добри темпове кредитите по европейската инициатива JEREMIE, където вече били раздадени над 150 млн. лв. от общо 750 млн. лв.

Корпоративните клиенти получават заеми с наполовина по-ниски лихви, припомни Василев. "Другото, което можем да направим и което е изключително важно и също сме започнали да го правим е да огледаме контракти, където има неравнопоставености между по-големи
играчи и по-малки играчи, те да станат равнопоставени, т.е. да няма опити за изкривяване на търговските и пазарните отношения", поясни още Асен Василев.

Той остава изненадан от инертността в ресора на енергетиката и от чувството на голяма част от обществото, че може нещата продължат както са били досега. "Мисля, че вече на всички стана ясно, че това няма да продължи така, поне докато аз съм на този пост. Обществото няма да го допусне. Това, че хората сега са си вкъщи, не трябва никой да го лъже, че те утре пак няма да излязат на улицата, ако промените не станат наистина факт и от тази гледна точка мисля, че миньорите вчера дадоха един прекрасен пример за това как да се работи конструктивно, т.е. първо да погледнат техните разходи и след това да си искат всякакви видове увеличения и други неща", разясни служебният министър.

Подкрепи Economic.bg