Ford изучава комуникацията на космически роботи

Информацията ше се използва за създаването на надеждни мрежи между коли, светофари и други участници в движението на пътя

3626 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Американската автомобилна корпорация Ford започва съвместен проект с учени от политехническия университет в Санкт Петербург, който ще има за цел да разработи "по-умни" коли и трафик мрежи. За тази цел учените ще изучават как комуникират роботи в космоса, предаде Forbes.

Проектът се очаква да продължи 3 години. Учените ще проучват как роботи в космоса се справят с проблеми в комуникацията. Фокусът върху робо-комуникацията в космоса представлява интерес за учени и автоинжинери поради многото и различни причини, които могат да доведат до срив в комуникацията.

Ford ще използва тази информация за създаването на надеждни мрежи между коли, светофари и други участници в движението на пътя. Друга цел на проекта е намирането на решения за намаляването на трафика и времето за реагиране при инциденти на пътя.

Роботите в изследването са няколко и включват Robonaut 2 и Eurobot Ground. Robonaut 2 в момента се намира на международната космическа станция и помага на екипажа във всекидневни задължения, като почистването на вентилацията или замерването на въздушния поток. Eurobot Ground пък е робот-асистент, направен да работи на повърхността на планети.

Подкрепи Economic.bg