Ford временно спира производството си в Румъния

Причината е слабото търсене на марката на европейския пазар

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Американският автомобилен производител Ford ще спре за 13 дни през октомври производството си в подразделението в Румъния, предаде Reuters. Причината е слабото търсене на марката на европейския пазар. През този месец предприятието също спря работа за седмица.

Преди година Ford започна производството на своя модел B-Max в завода си в Румъния. Към момента компанията произвежда приблизително по 370 коли на ден и по 1000 двигателя. Основните експортни пазари на марката са Германия, Италия, Франция, Испания и Великобритания.

”Уверени сме, че това са временни мерки, и че ситуацията ще се подобри, когато продажбите на автомобили в Европа започнат да се възстановяват. В зависимост от развитието на пазара, ние ще нагодим производствените си обеми за ноември и декември”, заяви говорителката на Ford за Румъния Ана Мария Тимиш.

Повече от 2500 служители на компанията в Румъния ще бъдат засегнати от спиране на производството в завода, но те ще получават 80% от заплатите си.

Автомобилният производител Ford наскоро затвори своите предприятия във Великобритания и планира да затвори и производствената инсталация в Белгия към края на 2014 г.

Подкрепи Economic.bg