Фотоволтаиците ще правят ток и през нощта

Екип от учени разработва новата технология, която ще позволи повишаване на ефективността на панелите

192 ~ 1 мин. четене

Соларните панели в бъдеще ще могат да произвеждат електричество и през нощта. Откритието на екип от учени ще реши сегашните проблеми, които не позволяват на фотоволтаиците да работят без пряка слънчева светлина. В момента слънчевите панели са ефективни максимум 12 часа в денонощие, информира digital.bg

Новата технология позволява на панелите да произвеждат водород заедно с електричеството през деня. Впоследствие той се използва за захранване на горивните клетки през нощта, когато няма достъп до преките слънчеви лъчи. Това означава генериране на енергия 24 часа на денонощието. За да подсигурят реалното функциониране на тази технология, изследователите използват два неорганични синтетични нанокристала, за да направят слънчевите батерии по-издръжливи и трайни.

Успоредно с това те ще бъдат в състояние да произвеждат водород в газообразно състояние. Нанокристалите са много по-лесни са презареждане и по-малко чувствителни към топлина. Единият от тях е с пръчковидна форма, за да се подсигури производството на водород, докато вторият е изграден от специални слоеве, за да може да генерира електричество. Предимството на тази технология е, че позволява пряко, неорганично абсорбиране и катализиране на светлината.

Подкрепи Economic.bg