Франция готви данък върху мобилните устройства

Парите събрани от него ще се използват за финансиране и защита на френското изобразително изкуство, филми и музика

96 ~ 1 мин. четене

Правителството в Париж подготвя налагането на достигащ до 4% данък върху продажбите на всички мобилни устройства - смартфони, таблети, четци за книги и игрови конзоли, съобщава Financial Times. Това предложение е направено от правителствената Комисия, учредена от президента на страната Франсоа Оланд, a парите събрани от него ще се използват за финансиране и защита на френското изобразително изкуство, филми и музика.

Според министърката на културата Орели Филипети това вероятно ще е факт от следващата година и по този начин не само се защитава "културната ексклузивност" на Франция в доминираният от английски език дигитален свят, но и производителите на устройства ще подпомагат създателите на френско съдържание за тях.

Тя обясни, че при 1% данък ще се съберат около 86 млн. евро, но вероятно ставката ще се покачи на 3-4%. Властите искат тя да остане ниска, за да не се притискат продажбите и да не се стимулира черният пазар на такива устройства за достъп до интернет.

Предложението се съдържа в заемащ около 500 страници доклад, изработен от Пиер Льоскур, бивш ръководител на телевизионния канал Canal Plus по заръка на президента Франсоа Оланд. В текста се съдържат около 80 идеи как Франция да се адаптира и да защити френския език в бързо променящата се дигитална епоха.

Други идеи в доклада са телеком операторите във Франция да бъдат облагани с данък върху печалбата си, за да се финансира с тези средства френското кинопроизводство.

Подкрепи Economic.bg