Франция и Белгия спасяват Dexia с 5.5 млрд. евро

Няма гаранция, че това ще е последната финансова инжекция, коментира Стевен Ванакере

Франция и Белгия, които контролират Dexia, се споразумяха инжектират 5.5 млрд. евро (7 млрд. долара) свеж капитал в закъсалата банка.Това е поредната държавна подкрепа за кредитора, отбелязва Financial Times.

Френският финансов министър Пиер Московисии белгийският му колега Стевен Ванакере взеха решение за рекапитализиране на банката, която понесе тежки загуби след продажбата на части от нея заради спасителния план. Dexia съобщи, че нетната й загуба за деветмесечието на тази година е 2.4 млрд. евро. "Белгия и Франция са поели ангажимент да запишат напълно новите акции, издадени в резултат на увеличението на капитала на банката", твърди Ванакере. До 53%, или 2.9 млрд. евро от спасителния план ще бъдат дадени от Белгия, а останалите 47%, или 2.6 млрд. евро - от Франция.

Стевен Ванакере обаче не даде гаранции, че последната финансова инжекция ще бъде последна. Той добави, че парите, които ще налее страната му в закъсалата банка ще бъдат добавени към дефицита на Белгия. Анализатори обаче отбелязват, че решението за подкрепа на Dexia е спорно, защото идва в момент на допълнителен натиск върху публичните финанси на двете страни, които се борят да намалят бюджетните разходи.

Части от френско-белгийския  кредитор бяха разпродадени, тъй като раздялата с определени активи беше условието за отпускане на спасителна финансова помощ през октомври. От продажба на активи Dexia е натрупала нетна загуба от 11.6 млрд. евро, след като някои от тях са продадени с отстъпка. Dexia продаде турска DenizBank и руската Сбербанк през юни за около 3 млрд. евро.

Коментари: 0