Франция и Китай наливат 3 млрд. евро в губещия Peugeot-Citroen

Закъсалият автомобилен производител се надява да финализира увеличението на капитала още тази година

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Френските синдикати са съгласни с перспективата държавата да вземе дял в губещия автомобилен производител PSA Peugeot-Citroen. За тях обаче ключовият въпрос остава запазването на местните работни места и контрола на групата на автомобилния консорциум.

Реакцията на синдикатите идва, след като "запознати с въпроса" източници на Reuters съобщиха, че се подготвя увеличение на капитала на Peugeot-Citroen с 3 млрд. евро. Свежите пари ще бъдат налети в изпадналия в затруднение производител от китайския партньор Dongfeng Motor и френското правителство, които ще дадат равна част от новия капитал.

Според проекта за сделката, която Peugeot се надява да приключи още тази година, китайската държавна компания Dongfeng и френското правителство ще запишат акции за по 1.50 млрд. евро, след което ще придобият между 20 и 30% от производителя на автомобили, твърдят източници, които са пожелали да останат анонимни.

Говорейки пред репортери по време на годишната среща на Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон, френският финансов министър Пиер Московиси не е потвърдил директно информацията, но в същото време не я и отрекъл.

"Стратегията (за PSA) се определя от ръководството на групата, което обяви, че иска да разшири съществуващите индустриални партньорства, най-вече с двама партньори - General Motors и Dongfeng", коментира Московиси. Представители на Dongfeng са обяснили, че не знаят за подобни намерения.

Подкрепи Economic.bg