Франция отчете рекордна безработица

През март записаните в бюрата по труда са достигнали 3.224 млн. души

80 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Броят на записаните в бюрата по труда във Франция е нараснал през март, достигайки исторически връх от 3.224 милиона души. Увеличението е с 36 900 за един месец. Предишният рекорд беше поставен през 1997 г. с 3.195 милиона души, съобщава министерството на труда в страната.

Не са предоставени обаче данните за търсещите работа във Франция като процент от трудоспособното население.

Увеличението от март 2012 година, 2 месеца преди Франсоа Оланд да стане президент на Франция, е 11.5%. Тези данни счупиха рекорда от януари 1997 година, когато регистрираните безработни са 3 196 000 души. Безработицата в страната е нараснала с 1.2% през март спрямо преходния месец февруари.

Това е 23-ти пореден месец, през който безработицата във Франция се покачва. Според данните на министерството, които се включват от 1996 година насам, не е имало толкова много хора във Франция без работа за дадения период.

Вчера нивото на безработица в Испания достигна 37-годишен връх, нараствайки с повече от очакваното през първото тримесечие на тази година, след като усилията за понижаване на най-големия бюджетен дефицит в ЕС, оказаха негативно влияние върху ръста на икономиката.

Броят на безработните е на най-високото равнище от 1976 г. - годината след смъртта на диктатора Франко и съответно прехода на страната към демокрация.

Подкрепи Economic.bg