Франция отвори 150 професии за българи

Нашенци могат да се трудят свободно в строителството, земеделието, хотелиерството

Франция отваря 150 професии за българи и румънци след вчерашното решение на френското правителство да смекчи ограниченията върху достъпа до работни места за ромите.

Специализираният сайт за наемане на работа на чужденци Migration Conseil помества списък на 150-те професии, за които след приетото решение работодателите във Франция вече не са длъжни да търсят кандидат на френска територия. Тази мярка обаче остава препоръчителна.

Професиите в този списък могат да бъдат използвани за процедура за узаконяване на престоя във Франция въз основа на заемана длъжност, каквато и да е националността на кандидата (с изключение на алжирци и тунизийци). Секторите, в които се отваря възможност за работа за българи и румънци, са следните:


1. Строителство - зидари, дърводелци, електротехници, шофьори на едрогабаритни машини, бригадири, отговорник по инженеринговите дейности и др.

2. Хотелиерство, ресторантьорство, хранителен сектор - готвачи, помощник-готвачи, камериерки, служители в ресторанти, сервитьори  и др.

3. Земеделие - градинари, винари, животновъди, коняри и др.

4. Морски риболов - рибари и помощен персонал

5. Механика, обработка на метали - оператори на металообработващи машини, механици, леяри, асансьорни техници и т.н.

6. Електроенергия и електроника - машинни оператори, техници и др.

7. Поддръжка - механици на ел. инсталации, климатици, хладилни техници и др.

8. Промишлени инженери - сервизно обслужване, подръжка

9. Транспорт, логистика, туризъм - мениджър логистика, техническа организация и планиране и др.

10. Промишлени процеси - оператори на машини в хранителновкусовата промишленост, оператори преработка на месо, работници в цехове за производство на вино, бира и сирене, прозводство на стъкло, цимент, метали, пластмаси, каучук и т.н.

11. Гъвкави материали, дървообработване, графична индустрия (лека промишленост) - работници в предприятия за производство на мебели и дървени елементи, оператор на електрическа резачка, дърворезба

12. Ръководство, управление на предприятия - анализатори, адвокати, финансисти, човешки ресурси

13. Информатика - компютърни оператори, компютърни експерти, информационно обучение

14. Изследвания и проучвания - Технически специалист научни изследвания, Технически специалист разработки и индустриално развитие

15. Банки и застраховане - кредитни консултанти, консултанти управление на капитали, застрахователни брокери

16. Търговия и услуги- търговски представители, мърчандайзери, търговци, хигиенисти, миячи на витрини и прозорци, почистване на улици

17. Здравеопазване, социални дейности - болногледачи, работа с деца


Коментари: 0