Франция се отказва от спирането на ядрени реактори

"Ядрената енергия осигурява конкурентно предимство за индустриалната база на Франция", заяви министърът на промишлеността Арно Монтебур

4316 ~ 1 мин. четене

Френските власти няма да изваждат от експлоатация допълнителни ядрени реактори на компанията „Електрисите де Франс” след като най-старата АЕЦ в страната „Фасенхайм” бъде закрита през 2016 г. Това заяви министърът на промишлеността Арно Монтебур в интервю за агенция Bloomberg.

„Моят отговор е не, отговорът ми е ясен, това не влиза в нашата стратегия”, отбеляза министърът. През миналата година президентът на Франция Франсоа Оланд в рамките на предизборната си кампания обеща да съкрати дела на атомните централи в генерирането на електроенергия в страната от 75 до 50% към 2025 г. През септември той отбеляза, че би било целесъобразно да се запази производството в атомната енергетика на текущото ниво.

"Ядрената енергия осигурява конкурентно предимство за индустриалната база на Франция. Инвестициите в ядрената енергетика ще ни позволят да имаме конкурентна цената на електроенергията , която е по-ниска, отколкото навсякъде другаде", каза още министърът.

Подкрепи Economic.bg