Франция спасява закъсала банка с 20 млрд. евро

Ипотечната Credit Immobilier de France ще бъде спасена от правителството и ще спре да предоставя кредити

84 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Френското правителство ще спаси ипотечната банка Credit Immobilier de France (CIF) с 20 млрд. евро. Информацията е на Reuters, като се позовава на свои източници. Освен това банката ще спре да раздава кредити.

"Банката няма да дава нови кредити. Това е условие, поставено при одобрението на помощта", е казал източникът на Reuters. "Без купувач, на банката и липсва солидна основа, която да и позволи достъп до ликвидност", добавя той.

В момента активите на CIF са на стойност 33 млрд. евро.

В петък финансовата институция поиска официално помощ от правителството, след като месеци наред не успя да се намери кой да я купи. Миналата седмица международната кредитна агенция Moody's Investors Service понижи оценката по дългосрочния дълг на банката, с което влоши още повече перспективата пред нея.

Гаранцията, която подлежи на одобрение от Европейската комисия (ЕК), е втората подобна спасителна помощ от страна на френското правителство към банка през последните месеци. През октомври 2011 г. Франция и Белгия заедно спасиха смесената банка Dexia.

Премиерът на Франция Жан-Марк Еро заяви в интервю, че френската финансова система е "стабилна като цяло, но има няколко банки и институции, които представляват проблем". Той визира именно CIF и Dexia.

"Що се отнася до CIF, тя е от изключително значение, тъй като предоставя жилищни кредити", коментира още Еро.

Подкрепи Economic.bg