ГЕРБ може да размисли за „Белене“, ако се появи инвеститор

Според шефа на АЕЦ „Козлодуй“ най-добрият вариант засега е строежът на VII блок

Валентин Николов:

ГЕРБ може да размисли за строежа на АЕЦ "Белене", ако се появи стратегически инвеститор, заяви Валентин Николов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

"При условие, че има лицензирана площадка и при наличие на инвеститори, никое правителство не би се отказала от това да се построи централата в Белене. ГЕРБ се отказа от този проект защото има липса на инвеститор", заяви Николов пред БНТ. Проблемът на "Белене" е неизяснената цена на самата централа и на съпътстващата инфраструктура, добави той.

По думите му референдумът е показал, че има разделение в обществото за изграждането на АЕЦ "Белене". Никой обаче не се обявил против строителството на нови блокове в АЕЦ "Козлодуй".

Според него България не може да се лиши от ядрена енергетика, а нейното бъдеще в момента е изграждането на VII блок в централата в Козлодуй. "Там вече има нужната инфраструктура, инженерите, които са сертифицирани, готви се и хранилище за обработено гориво", коментира Николов.  По думите му всички тези предимства накланят везната в полза на нов блок в централата пред създаването на съвсем нова АЕЦ.

Той обясни, че рано или късно Пети и Шести блок трябва да бъдат изведени от експлоатация, а тези мощности трябва да бъдат възстановени чрез VII, а в последствие и VIII блок.

"Досега в дебатите по референдума нито един от политиците не се обяви против изграждането на VII блок на "Козлодуй". Така че това ни насочва да положим повече усилия да се развие и тази тема. С по-малко средства можем да изградим седми блок“, заяви директорът на АЕЦ "Козлодуй".

 

Коментари: 0