ГЕРБ върна мандата за съставяне на нов кабинет

Предложение ще бъде отправено и към БСП, и ДПС

168 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Премиерът Бойко Борисов върна на президента Росен Плевнелиев мандата за съставяне на нов кабинет. Това се случи при срещата им, започнала малко след 12 часа на "Дондуков" 2.

Миналата седмица и премиерът в оставка, и представители на управляващата партия обявиха, че ГЕРБ няма да прави ново правителство и няма да участва в служебен кабинет.

Следващият мандат за съставяне на правителство трябва да бъде връчен на БСП - втората по големина партия в сегашния парламент. От левицата вече обявиха, че също ще откажат да съставят правителство. Предложение ще бъде отправено и към ДПС, които обясниха, че ще откажат "защото националният интерес изисква бързи избори".

"Връчих проучвателен мандат, той беше върнат от ГЕРБ", обобщи президентът и поясни какви ще са неговите действия оттук нататък:

Утре ще бъде свикано заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, което по думите на Плевнелиев ще посочи какви са действията и връзките между институциите, които да гарантират стабилността на държавата. В сряда ще бъде връчен мандата на БСП. В четвъртък президентът ще направи официално изявление към нацията и народните представители от трибуната на парламента. В петък ще бъде отправено и предложение към ДПС за съставяне на правителство, ако и левицата до това време е отказала мандат.

Това означава, че към съставяне на служебен кабинет ще може да се пристъпи през следващата седмица. "Ако и трите политически сили откажат, в понеделник излизам с ясни послания от президент, който си носи кръста", заяви Плевнелиев. "Не коментирам слухове", отговори президентът, запитан какви ще са предложенията му служебен премиер и министри. "Когато е ясно, ще изляза и честно ще кажа", обяви той.

Президентът подчерта, че в неговите правомощия е съставяне на служебно, но не и програмно правителство, каквото искане бе изведено на вчерашните протести.

"Аз съм обединител на нацията", обяви Плевнелиев и призова всички институции да полагат усилия, така че да отговорят на интересите на гражданите.

Подкрепи Economic.bg