Борисов дава 20 депутати за кабинет БСП-ДПС

Премиерът настоява те да сформират кабинет, за да не могат да го обвиняват, че манипулира изборите

496 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Моето предложение към ДПС или БСП, те са едно, е да вземат мандата и да сформират кабинет в мандата на това Народно събрание. Това предложение направи министър-председател в оставка Бойко Борисов към президента Росен Плевнелиев, след като  върна мандата на ГЕРБ за съставяне на ново правителство. Според него така двете партии ще могат да организират изборите и ще падне всякакво съмнение, че ГЕРБ искат да манипулират вота.

"Първо, те ще проведат изборите и тогава няма да могат да кажат, че са манипулирани. Това е много е важно за пред хората, пред Европа и Света. Второ, няма да има нужда да президентската институция да понесе пасив, защото президентът обединител на нацията, а не изпълнителна власт. Как ще намерите министри? Как ще намерите областни управители? Кой ще ги контролира? Няма как това да стане в тези кратки срокове", каза Борисов.

"Ако Станишев и Доган вземат властта, ще вдигнат доходите на хората незабавно, ще вдигнат пенсиите незабавно, ще отиде Станишев в Брюксел и ще наложи вето на Европейския съвет, ще го блокира и ще вземе повече пари за България", каза иронично премиерът в оставка. "Да им видя антикризисните мерки на него и Корнелия Нинова. Да видим къде са успешни. Всички икономики, които са ги въвели, паднаха в най-голямата криза", добави той.

Министър-председателят обеща на БСП и ДПС да им даде 20 депутати, с които да могат да се гласуват закони в рамките на този парламент. "Станишев може да направи кабинет. Самият Костов каза да остане кабинета. Атака също се обяви за такава политика и по мои сметки стават 101 депутати. Аз им гарантирам да има по 20 депутати от ГЕРБ и парламентът да работи докато се договорите. Аз им гарантирам 20 души отгоре, за да работят. Защото е много важно да се избере незабавно състава на ДКЕВР, защото от 1 март цените на електроенергията могат да паднат с 8%. Много е важно също да се приемат всички важни закони", обясни Борисов.

"Давам 20, но това означава и Доган да ходи на работа. 21 не давам. Само 20 за кворум. Това е отговорно, това мога да направя. Ако те са искрени и уверени, че ще спечелят изборите, защо два месеца да има безвремие. Защо за два месеца да се объркат нещата", каза той.

Бойко Борисов каза още, че са паднали двата основни мита - че е диктатор, и че контролира медиите. "Какъв диктатор съм, щом предсрочно сдадох властта. Видно е че този мит рухна", каза премиерът.

"Някои от медиите ни подкрепяха без да имаме нужда. А то е било пак, за да се покаже пред Брюксел, че контролираме медиите. Сега стана ясно колко са брутални", добави Борисов. "Първо Станишев каза, че ще ни свалят по "другия начин". След това излезе Местан и каза "идете си с мир", каза премиерът.

Подкрепи Economic.bg