Volkswagen очаква слаби резултати в началото на 2013 г.

Германската автомобилна компания очаква печалбата през първото тримесечие на тази година да е по-ниска от същия период на 2012 г.

72 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков


Volkswagen очаква слаби резултати в началото на 2013 г.

Германската автомобилна компания очаква печалбата през първото тримесечие на тази година да е по-ниска от същия период на 2012 г.

Най-големият производител на автомобили в Европа - германската Volkswagen очаква печалбата през първото тримесечие на 2013 г. намалее. Причината, която изтъква автомобилостроителят, е тежката ситуация на пазара на автомобили в Европа.

"Ясно е, че печалбата през първото тримесечие на 2013 г. ще бъде по-малка спрямо същия период на миналата година", коментира главният финансов директор на компанията Ханс Дитер Пьоч пред германското издание Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Той отказа обаче да даде повече информация.

Засега спадът в продажбите на коли в Европа се компенсира от ръста на оборотите в Китай, Северна Америка и Русия. Прогнозите на VW са през 2013 г. ситуацията на Стария континент да се задълбочи и продажбите да отчетат 5% спад.

"Ситуацията в Европа няма да стане по-лесна през тази година", смята Ханс-Петър Водньок, анализатор в Fairesearch. "Навлизането на VW на развиващите пазари и увеличаващите се продажби в САЩ, трябва да помогне на компанията да се справи с трудностите в Европа", добавя той.

В края на миналата седмица VW обяви, че оперативната и печалба за цялата 2013 г. ще бъде на нивото от предходната година. През 2012 г. имаше 2.1% ръст до 11.5 млрд. евро.

Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) обяви, че новорегистрираните автомобили в Европа през януари са намалели до нивата от 1990 г. Това счупи предишният рекорд от 17 годишно дъно, който беше поставен от годишните резултати за 2012 г.

Подкрепи Economic.bg