Газопроводът "Южен поток" стартира условно

Икономическият министър очаква близо 3 млрд. евро от проекта

Снимка: БГНЕС

Автор: Атанас Христов

Струва ми се, че днес можем да дадем условен старт на един изключително важен за руската страна, за България и за Европа проект - "Южен поток". Това каза премиерът Пламен Орешарски след 4-часовата си среща с председателя на Управителния съвет на руската газова корпорация "Газпром" Алексей Милер в Министерски съвет (МС).

"Сутринта си мислехме, че сме уговорили почти всичко, но винаги изникват детайли, който трябва да се доуточнят. В съвсем добронамерен стил двете страни продължиха по-дълго разговорите от очакваното. Важното е краят да е добър", обяви Орешарски, цитиран от "Фокус".

Според премиера газопроводът вероятно е най-големият проект на нашата територия. "Ще продължим да съдействаме за реализацията на този проект. Когато кабинетът встъпи в длъжност, коментирахме закъсненията до този момент. Успяхме в значителна степен да се включим в първоначалния график на проекта, който беше коригиран няколко пъти. Бяха доуточнени основните параметри на финансовия модел. Аз оставам удовлетворен, че българската страна няма да инвестира нито лев в този проект, а в същото време параметрите са направени така, че са изгодни за нашата страна. Вярвам, че са изгодни и за руската страна", добави Пламен Орешарски.

По думите му "Южен поток" създава предпоставки за по-евтин газ на българските производители, което би подобрило тяхната конкурентоспособност.

"Очакваните приходи за 2013-2043 г. от "Южен поток" са 2.8 милиарда евро, които ще влязат в бюджета на България", добави от своя страна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Според него голяма част от работата ще се извършва от български фирми, което ще създаде заетост.

Коментари: 0