Гечев: Заем до 1 млрд. лв. е малка сума за България

Правителството може да е добър клиент за банките, твърди бившият вицепремиер в правителството на Жан Виденов и настоящ депутат от БСП

Автор: Атанас Христов

Заем до 1 млрд. лв. няма да доведе до промяна на лихвите по кредитите. Банковата ни система е силно ликвидна, а в същото време има постоянни разходи. Банките имат проблем с намирането на добри клиенти. За тях ще е добре дошло да имат един добър клиенти като правителството. Това каза в ефира на TV7 проф. Румен Гечев, бивш вицепремиер в правителството на Жан Виденов и настоящ депутат от БСП. Гечев коментира предстоящата актуализация на бюджета.

Той е категоричен, че е абсолютно спекулативно да се твърди, че подобна сума (заем до 1 млрд. лв.) ще повлияе на лихвите. "Голяма част от лихвите се калкулират от парите, които получават банките от чужбина", обясни Румен Гечев. Той припомни, че банките си осигуряват по-евтин ресурс от Еврозоната. Наблюденията на Гечев сочат, че чисто българският капитал в банковата ни система расте и вече е около 30% от пазара.

"Сумата до 1 млрд. лв. е малка за българската държава. Няма инструменти, които да докажат, че това ще повлияе на лихвите", убеден е професорът.

"Най-добрият вариант при тегленето на нов заем ще е постигането на добра цена и най-малко напрежение за бюджета. Добре е да се изплати на няколко пъти", добави Румен Гечев. Той е убеден, че няма проблем да се тегли заем. Въпросът е за какво се използват тези кредити.

Коментари: 0