Германия не приема единния банков надзор

ЕЦБ трябва да контролират само големите банки, каза министърът на финансите на федералната република Волфганг Шойбле

300 ~ 1 мин. четене

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле отхвърли плана на Европейската комисия да предостави на Европейската централна банка широки правомощия за наблюдение и контрол на всички  банките  в еврозоната, заявявайки, че вместо това следва да се съсредоточи само върху системно важните институции.

Планът на ЕК да даде на ЕЦБ и правомощия да наблюдава всички банки е замислен като първа стъпка към пълен банкова единен съюз в ЕС. Изпълнителен орган на ЕС се да публикува подробни предложения за банков надзор на 12 септември

"ЕЦБ заяви, че не разполага с потенциал да контролира 6 000 банки на Европейския съюз в обозримо бъдеще", каза Шойбле пред германското държавно радио и изрази скептицизъм по отношение на сроковете, предвидени в предложенията на Комисията.

"Имам съмнения, че този банковия надзор може да дойде толкова бързо", каза той, добавяйки, че трябва да се направи разграничение между по-малките банки и системно съответните институции.

"С по-големите, важни за системата банки, има шанс прякото наблюдение от страна на ЕЦБ може да се реализира в обозрим период от време", каза Шойбле.

Планът на еврокомисаря по финансовите въпроси  Мишел Барние ще отнеме на националните надзорни органи голяма част от правомощията, оставяйки ги с рутинни задачи, като защитата на потребителите. Страните от еврозоната обаче трябва да одобрят предложението, преди то да се превърне в закон.

Подкрепи Economic.bg