Германия не приема единния банков надзор

ЕЦБ трябва да контролират само големите банки, каза министърът на финансите на федералната република Волфганг Шойбле

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле отхвърли плана на Европейската комисия да предостави на Европейската централна банка широки правомощия за наблюдение и контрол на всички  банките  в еврозоната, заявявайки, че вместо това следва да се съсредоточи само върху системно важните институции.

Планът на ЕК да даде на ЕЦБ и правомощия да наблюдава всички банки е замислен като първа стъпка към пълен банкова единен съюз в ЕС. Изпълнителен орган на ЕС се да публикува подробни предложения за банков надзор на 12 септември

"ЕЦБ заяви, че не разполага с потенциал да контролира 6 000 банки на Европейския съюз в обозримо бъдеще", каза Шойбле пред германското държавно радио и изрази скептицизъм по отношение на сроковете, предвидени в предложенията на Комисията.

"Имам съмнения, че този банковия надзор може да дойде толкова бързо", каза той, добавяйки, че трябва да се направи разграничение между по-малките банки и системно съответните институции.

"С по-големите, важни за системата банки, има шанс прякото наблюдение от страна на ЕЦБ може да се реализира в обозрим период от време", каза Шойбле.

Планът на еврокомисаря по финансовите въпроси  Мишел Барние ще отнеме на националните надзорни органи голяма част от правомощията, оставяйки ги с рутинни задачи, като защитата на потребителите. Страните от еврозоната обаче трябва да одобрят предложението, преди то да се превърне в закон.

Коментари: 0