Германия подготвя нов план за намаляване на гръцкия дълг

Според германското списание Spiegel се работи по вариант, при който Гърция да започне обратно изкупуване на облигации

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Германското финансово министерство обмисля вариант, в който Гърция започва процедура по обратно изкупуване на Държавни ценни книжа (ДЦК). Информацията е на германското списание Spiegel, цитирана от Reuters. Изданието пише, че това е реалистичен начин дългът на Гърция да намалее от сегашните 180% до 120% от БВП през 2020 г.

Гръцкото правителство може да заеме пари от постоянния Европейски стабилизационен фонд (ESM) и да ги използва за изкупуване на собствения дълг. Заради огромният риск от фалит и ниския кредитен рейтинг цената на емитираните държавни облигации е около 25% от стойността по време на пласирането им на международните пазари. Така ако Гърция плати 10 млн., за да купи свои облигации, задълженията й ще намалеят с 40 млн. евро.

За да се случи това обаче трябва да се проведат преговори с кредиторите на страната и те да одобрят подобна мярка.

Говорителят на Финансовото министерство е отказал директен коментар по темата, като е заявил, че Германия чака доклада за напредъка на Гърция при изпълнението на условията за отпускането на финансова помощ от "тройката" (ЕС, МВФ и ЕЦБ). "Не искаме да спекулираме", е бил коментарът му пред Reuters.

Миналата седмица един от членовете на Борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йорг Асмусен направи същото предложение, че Гърция може да започне обратно изкупуване на облигации.

Коментари: 0