Германски автомобилен концерн иска да строи завод край Видин

Целта ми е да възобновя държавната компания "Индустриални зони", каза Драгомир Стойнев

3707 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Има интерес от германски автомобилен инвеститор да изгради завод край Видин. Готови сме да предоставим безвъзмездно терена. Това каза във "Факторът Кошлуков" по TV7 Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката. Стойнев обаче не посочи името на компанията, която има интерес да инвестира в Северозападна България - най-бедният регион в Европейския съюз (ЕС). Засега подобни намерения е изразил "Мерцедес-Бенц" (Mercedes-Benz).

Гигантът от Щутгарт се очаква да влезе в новия "Автопарк България", който се изгражда с европари по програмата за развитие на Дунавския регион и с частно финансиране. Прогнозите са "Мерцедес" да започне производството си през 2017 г. Според неофициалната информация в мегапроекта ще се включи и друга германска компания - "Фолксваген" (Volkswagen). Концернът ще участва с компанията си "Порше" (Porsche).

"Притеснен съм, защото няколко поредни месеца имаме дефлация, което пречи на бизнеса да създава работни места. Целта ми е да възобновя държавната компания "Индустриални зони", за да знае чужд инвеститор къде може да инвестира бързо и с по-малко бюрокрация", разясни Драгомир Стойнев. Той припомни и за направената първа копка на икономическа зона "София-Божурище". Първата компания, която започна изграждане на производство си е "Бер-Хелла Термоконтрол" (Behr-Hella Thermocontrol, или BHTC) - германският гигант в производството на климатични системи за леки автомобили и камиони.

Подкрепи Economic.bg