Орешарски: Сирия е заплаха за глобалната икономика

Няма пряка терористична заплаха за България заради вълната от сирийски бежанци, категоричен е премиерът

152 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Ситуацията в Сирия е заплаха за икономиките в региона, но и за глобалния растеж. В България от икономическа гледна точка, ситуацията в Сирия, особено в контекста на ефекта от повишаването на цената на горивата, ще се отрази по "преобладаващо негативен начин". Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски в ефира на Дарик радио.

Министър-председателят коментира още, че за страната ни няма пряка терористична заплаха за България заради вълната от сирийски бежанци, които идват у нас. По думите на Пламен Орешарски заради ситуацията в Сирия има "повишен риск", който се отнася не само за нашата страна, а и за региона.

"Терористична заплаха няма към нашата страна. Има повишен риск не само в България, а в целия регион, няма да сбъркам ако кажа дори в цял свят. Съвременният динамичен свят не може да изключи каквато и да е заплаха. Това го виждаме в последните няколко десетилетия", защити тезата си премиера. Според него има сигнали, не пряко към нашата страна, а общи по характер. "Взели сме съответните мерки. Но в прекия смисъл, така както поставяте въпроса, считам, че е преувеличено", допълни министър-председателят.

Осъдихме използването на химическото оръжие като крайно нехуманно действие. По всякакъв начин ще дадем нашия принос срещу използването на химическо оръжие, където и да е по света, отговори Орешарски на въпроса дали България би подкрепила военна операция заради употребата на химическо оръжие в Сирия.

Премиерът потвърди, че капацитетът ни за прием на бежанци е надхвърлен. Само сирийските граждани, които за заловени на границата, надхвърлят 2000, а като цяло бежанците у нас са около 4000. Според Орешарски се прави всичко възможно за настаняването и интегрирането на бежанците у нас, като в момента се работи по програми за образованието на сирийските деца. Според премиера в Сирия има български граждани и при необходимост, те могат да бъдат евакуирани.

Подкрепи Economic.bg