Глоби заплашват Google заради Street View

Услугата предизвика полемика в множество страни

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Google Inc. ще заплаща глоби в случай, че се докаже нерегламентирано събиране на информация чрез снимките, които предоставя услугата Street View. Споразумението беше подписано между технологичния гигант и властите в САЩ, предава електронното издание CNET.

„Полагаме всички усилия компанията ни да вземе правилните решения за отношението към личните данни. Важно е да подобрим нашата система, за да може бързо да решим проблемите", коментира високопоставен служител на технологичния гигант.

Google предизвика полемика в множество страни с услугата си Street View, свързана с картите Google Maps, която стартира през 2007 г. Тя позволява на потребителите да "се разхождат" по заснетите улици с хората и колите в този момент, като предлага панорамна гледка във всички посоки.

Потребителите в САЩ са против пуснатите снимки на своите домове. Компанията предприе действия и скри лицата и регистрационните номера на коли, а също създаде и възможност за изтегляне на проблемни снимки при поискване.

Незаконно събиране на данни имаше и в Европа. Във Франция компанията отнесе глоба в размер на 100 хил. евро през март 2011 г.

Във връзка с обвиненията, в следващите десет години Google ще реализира програма за обучение на служителите си за работа с лична информация, както и кампания за информиране на потребителите как да защитят данните си.

 

Подкрепи Economic.bg