Goldman Sachs излезе на печалба

Американската инвестиционна банка регистрира печалба в размер на 1.5 млрд. долара

104 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Чистата печалба на една от най-големите инвестиционни банки в САЩ - Goldman Sachs Group достигна 1.5 млрд. долара през третото тримесечие. За същия период на миналата година банката регистрира загуба в размер на 393 млн. долара.

Сред основните причини за добрия финансов резултат е повишаването на стойността на акциите, облигациите и другите активи в инвестиционния й портфейл. Стойността на тези инвестиции се повиши, след като Федералният резерв на САЩ обяви, че ще пристъпи към трети кръг на "количествено облекчаване", изразяващо се в изкупуване на активи с цел вливане на ликвидност в икономиката.

"Представянето през изминалото тримесечие като цяло е солидно в контекста на все още предизвикателната икономическа обстановка. Ние продължаваме да бъдем дисциплинирани в управлението на нашите операции и капитали", коментира изпълнителният директор Лойд Бланкфейн.

Поделението за инвестиции и кредитиране, което включва инвестициите на фирмата в акции, дълг, частен капитал и фондове, е генерирало приход от 1.8 млрд. долара за тримесечието. Година по-рано звеното отчете дефицит от 2.48 млрд. долара. Цифрите за миналото тримесечие включват 99 млн. долара приходи от инвестицията в китайската Industrial & Commercial Bank of China, 824 млн. долара от друга собственост, 558 млн. долара от дългови книжа и облигации, както и 323 млн. в графата "други приходи", които са основно от вложения във фондове.

Подкрепи Economic.bg