Google представя Чудесата на света

Тази нова опция ни позволява да посетим едни от най-страхотните места, докато сърфираме от вкъщи

Проектът на Google Чудесата на света (World Wonders Project) ни дава възможност да разгледаме 132 исторически местности от 18 страни, включително Стоунхендж, археологически забележителности като Помпей, както и древните храмове в Киото, суобщи kaldata.com. Освен обектите, създадени от човешка ръка, може да се разгледат и природни забележителности като пясъчните дюни на Залива на акулите в Австралия или скалните куполи на националния парк Йосемити в Калифорния.

Чудесата на света използва технологията Street View, за да ни отведе на едно виртуално пътуване до всяко едно от тези места. Повечето от тях не могат да бъдат заснети с кола, така че Google са използвали камери, прикачени на триколки, за да стигнат достатъчно близо.

Сайтът също така включва 3D модели и клипове в YouTube на историческите места, така може да се поровим и да получим повече информация за местностите. За този проект Google си партнира с няколко престижни организации, включително ЮНЕСКО, Световния фонд за паметниците на културата, Getty Images и Ourplace, които са представили официална информация и снимки за много от забележителностите.

Чудесата на света е част от ангажимента на Google да запазва културата онлайн и да я прави достъпна за всеки. Под егидата на Google Cultural Institute се публикуват изображения с висока резолюция на свитъците от Мъртво море, дигитализират се архивите на известни личности като Нелсън Мандела и се представят хиляди произведения на изкуството.

линк към сайта: сайта World Wonders.

Коментари: 0