Goole Maps се спуска по бързеите на Колорадо в Големия каньон

Потребителите вече могат да пътешестват по бързеите на реката, без да напускат домовете си

3848 ~ 1 мин. четене

Google Maps представи последното обновяване на Street View, което включва спускане по бързеите на най-опасната река в Америка сред внушителните скални стени на Големия каньон в Колорадо, пише изданието CNET. Google проследява течението на река Колорадо, спирайки се на някои забележителности по пътя. Прокетът е в сътрудничество с природозащитната организация “Американски реки”.

“С Google Street View вече можете да яхнете разпенените бързеи, да се плъзгате по спящите води на речните вирове и да откривате заобикалящите ви каньони, които правят река Колорадо толкова ценена”, пише в блога си старши вицепрезидентът на “Американски реки” Крис Уилямс.

Колорадо е издълбала 2.3 хил. километра в продължение на повече от 6 милиона години през скалите на Роки Маунтинс, пустинята Юта, Аризона, Невада, стигайки до Калифорнийския залив в Мексико. Големият каньон е толкова огромен, че може да бъде видян от Космоса.

„Заради многото диги, отклонения и канализации, свързани с реката, тя е в опасност“, подчертава Уилямс. По думите му при вливането си в океана Колорадо едва тече, представлявайки бледа сянка на иначе могъщото си същество. „Обезсилването на реката може да се види и в Street View“, отбелязва Уилямс.

Googlе и “Американски реки” се надяват, че като дадат възможност на хората, които обичат да пътешестват, без да напускат домовете си, да видят реката, ще успеят да повишат информираността и съзнанието, че Колорадо трябва да се защити и възстанови. 

Подкрепи Economic.bg