Горанов: Актуализацията на бюджета има алтернатива

След няколко месеца дебатът в тази зала ще бъде да се увеличи дефицита над 2%, да не се изпълнят предизборните обещания или да се вземе нов дълг, смята бившият зам.-финансов министър

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Лош сигнал е да се допускат допълнителни разходи над и без това доста сериозните, които са заложени в бюджета за 2013 г. Това каза бившият зам.-финансов министър и настоящ депутат от ГЕРБ Владислав Горанов. "Всичко това се натрупва и след няколко месеца дебатът в тази зала ще бъде да се увеличи дефицита над 2%, да не се изпълнят предизборните обещания или да се вземе нов дълг", смята той.

"Ангажиментите, с които дойдохте на власт изискват допълнителен ресурс. Досега обаче не сте казали как ще се случи това финансиране, без да трупаме дългове. Аз не подкрепям актуализацията на бюджета, защото смятам, че тя все още има алтернатива", каза Горанов.

"Преди време направих прогноза, че бъдещите правителства, ако изпълняват приетата 3-годишна фискална рамка, ще трябва да финансира с близо 5 млрд. лв. последователно намаляващите дефицити, рефинансирането на падежиращия в началото на 2015 г. дълг. Ако обаче се запазите темповете на поемане на нов дълг и допълнителен дефицит, тази моя прогноза ще се окаже доста консервативна. Може да се наложи да се удвои и за един 4-годишен период, следващите правителства може да са принудени да търсят допълнително финансиране в размер на 10 млрд. лв.", смята бившият зам.-финансов министър.

"Бюджетът се създава от икономиката. Прекомерното харчене през дефицит е неубедителен аргумент за растеж", добави той.

Коментари: 0