Горанов: БСП търси оправдание за неизпълнимите си обещания

Премиерът Орешарски признава иска на "Росатом", с което предрешава делото, смята бившият зам.-финансов министър

168 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Твърденията за проблеми с бюджета са нормална функция на БСП, за да избегне всички предизборни обещания. Това каза в ефира на БНТ депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-финансов министър Владислав Горанов. По неговите думи данните за април показват, че излишъкът е по-голям от предходната година. "Безспорно има определени проблеми в приходната и разходната част, но бюджетът е изпълним", категоричен е Горанов.

"Всичко, което правят от БСП оправдава огромните им неизпълними предизборни обещания, които трябва да бъдат оправдани и ревизирани. Заради това сега се представят едни мрачни и апокалиптични картини", добавя депутатът. "Всички тези мерки, които те обещават не са предвидени в бюджета за 2013 г. Ако смятат, че обещанията са приоритет, трябва да преразгледат приходите и разходите. Няма как априлските данни да стопяват тройно дефицита и да се представят някакви апокалиптични картини", добави Горанов.

Бившият зам.-министър коментира и изказването на премиера Пламен Орешарски, че искът на "Росатом", на стойност около 1.2 млрд. евро, е основателен. "На мен ми е странно как министър-председателят коментира чужд иск и то като спечелен. Това не говори добре. За мен е странна позицията, че първата тема, която изкара Орешарски беше да си признае един иск с, който да оправдае рестартирането на "Белене". Хубаво беше да се направи анализ преди да кажем, че губим едно дело. С тези аргументи отсрещната страна ще може да се позове на думите на българския премиер, който пледира, че искът е загубен", добавя Горанов.

Той каза още, че обясненията за нуждата от нов кредит, за да се рефинансира взетият през януари облигационен заем за около 800 млн. лв., за да се платят земеделските субсидии, не са истина. "Парите, които бяха взети за земеделците, бяха възстановени от Европейската комисия още в началото на април", каза Горанов.

"Актуализация на бюджета ще се наложи, ако БСП искат да вкарат непредвидени разходи. Ако спазват бюджета какъвто е приет, няма да се наложи", категоричен е бившият зам.-финансов министър.

Подкрепи Economic.bg