Греков иска от земеделците качествени продукти за веригите

Продукцията трябва да е в достатъчни количества, поясни министърът на земеделието

Автор: Николай Марченко

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков поиска от селскостопанските производители да предлагат на големите търговски вериги  продукция с високо качество, както и „в достатъчни количества, за да се задоволи търсенето от потребителите”. Това стана ясно по време на срещата на Греков със земеделски производители в Карнобат, съобщиха от пресцентъра на ведомството му.

Той обясни, че причините за изоставащото развитие на зеленчукопроизводството у нас е произвеждането на продукция с висока себестойност и по-ниското ниво на субсидиране в сравнение с останалите страни-членки на Европейския съюз (ЕС). „Отделният земеделски производител трудно може да бъде конкурентоспособен, необходимо е да се създават сдружения, които да защитят интересите на група производители на пазара”, призна министър Греков.

Той обаче обеща помощ на земеделците. „В максимална степен ще се възползваме от договореното увеличение на обвързаната подкрепа за 2014 г. от 3,5% на 6,5%, което да бъде насочено приоритетно към секторите овощарство, зеленчукопроизводство и животновъдство”, каза министърът.

Също така той припомни, че се въвежда и нова схема за специфично подпомагане за животновъдите, които отглеждат крави с бозаещи телета с месно направление, финансирана със средства от ЕС. „Продължава прилагането на схемите за специфично подпомагане за млечни крави, овце-майки и кози-майки и за производителите на качествени плодове и зеленчуци”, обясни министър Греков.

 

 

Коментари: 0