Греков обеща субсидиите за земеделците да се плащат до 31 януари

Датата важи за всички земеделски производители, които са коректни и нямат нарушения или грешки при отчитането

3617 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Всички европейски и национални доплащания за земеделските производители ще бъдат извършени до 31 януари. Това обеща министърът на земеделието и храните Димитър Греков след срещата в Министерския съвет с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Министърът поясни, че датата важи за всички земеделски производители, които са коректни и нямат нарушения или грешки при отчитането.

Общата сума на средствата е 1,082 млрд.лв., като допълнително се предвиждат и плащания на декар в зависимост от възможностите на националния бюджет.

Греков обяви, че за следващата година ще има намален акциз на горивата в рамките на 84 млн.лв., като сумата е увеличена с 20% от очакваната. Министърът добави още, че ще се работи активно върху законопроекта за браншовите организации, който трябва да бъде обсъден до края на годината. По отношение въвеждането на обратно начисляване на ДДС при доставките на зърнени и технически култури, министър Греков обясни, че мярката ще действа 2 години, след което ще се направи анализ доколко е била полезна за земеделците и за бюджета на страната.

На въпрос на медиите за закупуването на земеделска земя от чужденци, министър Греков каза, че е изпратено запитване до ЕС дали може да се удължи мораториумът до 2020г. и се очаква отговор до 1 месец.

Подкрепи Economic.bg