Гръцки евродепутати искат отмяна на санкциите към Русия

Гръцката асоциация на кожухарите пък предупреждава премиера Андонис Самарас, че се опасява Москва да не им забрани вноса

EС под натиск

Гръцки евродепутати искат отмяна на санкциите към Русия
220 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Евродепутати от Комунистическата партия на Гърция поискаха от Европейския зъюс (ЕС) незабавно да отмени икономическите санкции срешу Русия, след като Москва предприе контр-санкции срещу продукцията им.

Гръцкият вестник Famagusta Gazette пише, че съответното писмо, адресирано до Жозе Мануел Барозу и Жан-Клод Юнкер, както и до върховния представител на ЕС по вънвна политика и сигурността Катрин Аштън, е подписано от депутатите на Европарламента (ЕП) Костантинос Пападакис и Сотирис Зарианопулос.

“Въведените от РФ продоволствено ембарго е разорително за гръцките фермери”, алармират евродепутати-комунисти. Според тях „хиляди фермери в Гърция и други страни-членки ще платят за подкрепата към ЕС-САЩ-НАТО фашистко правителство на Украйна”, твърдят депутатите-комунисти.

Те осъждат решението на правителството на Андонис Самарас за подкрепата му към “империалистическата интервенция в Украйна”. Според тях целта на тази „интервенция” на Запада била „в укрепването на европейските и американските монополисти” на украинския пазар.

Същевременно Гръцката асоциация на кожухарите (HAF) изпрати писмо лично до премиера Самарас, в което написа, че ако Москва разшири своя санкционен списък с кожени изделия, то това ще нанесе големи щети на целия промишлен сектор в икономиката. Както е известно, едно от най-популярните места, в които рускините си поръчват шуби е южната ни съседка – гръците изнасят голяма част от тази продукция за РФ.  

Коментари: 0