Гърция иска "глътка въздух"

Премиерът Андонис Самарас заяви, че страната му има нужда от още време, за да съкрати разходите

Автор: Атанас Христов

Премиерът на Гърция Андонис Самарас призова за повече време, в което страната му да изпълни тежките съкращения в бюджета и да извърши реформите. Дни преди ключовите преговори с международните кредитори от ЕС и МВФ, Самарас заяви в интервю за германския ежедневник "Билд", че страната му се нуждае от "глътка въздух", съобщи BBC.

Днес се очаква срещата на Андонис Самарас с председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, а през следващите дни премиерът на Гърция ще преговаря с френските си и немски колеги.

Все още под въпрос е дали Гърция е направила достатъчно реформи, за да получи следващия транш от 31,5 млрд. евро, който трябва да бъде отпуснат следващия месец. Ако средствата не бъдат отпуснати на страната може да доведе до евентуално напускане на Еврозоната.

Правителството на Самарас е под натиск да изпълни ангажимента за съкращаване с 11,5 млрд. евро на публичните разходи през следващите две години. При разговорите си с Юнкер, Самарас ще настоява за две години отсрочка за съкращаване на разходите.

"Искам да бъда много ясен! Ние не искаме допълнително пари. Ние ще изпълним нашите ангажименти. Трябва обаче да дадем тласък на икономическия растеж, за да намалим дефицита. Всичко което искаме е "глътка въздух" за съживяване на икономиката", коментира в интервюто за "Билд" гръцкият премиер.

В петък Андонис Самарас ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел, а в събота е насрочена срещата му с френския президент Франсоа Оланд.

Очаква се тройката кредитори - ЕС, ЕЦБ и МВФ да изнесат доклад за напредъка на реформите в Гърция през следващия месец. Правителството на Германия, най-богата страна в Еврозоната, обаче е под натиск да не прави повече отстъпки.

Коментари: 0