Гърция раздържави 33% от хазартната компания ОРАР

Гръцко-чешкият фонд Emma Delta повиши офертата си, след като първоначалното предложение от 622 млн. евро бе отхвърлено от властите като прекалено ниско

244 ~ 1 мин. четене

Гърция извърши първата си голяма приватизационна сделка, продавайки 33% от хазартната компания ОРАР на единствения кандидат-купувач - инвестиционния фонд Emma Delta, съобщава ВВС. В надпреварата участваха няколко компании, но оферти подадоха само Emma Delta и американски инвестиционен фонд. Неговото предложение обаче беше отхвърлено заради нарушения на процедурата.

Финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас съобщи днес, че приватизацията е била успешна. Гръцко-чешкият фонд повиши офертата си, след като първоначалното предложение от 622 млн. евро бе отхвърлено от властите като прекалено ниско. Окончателната сума на сделката обаче не беше оповестена.

Хазартната компания има 10-годишен лиценз за оператор на видео лотарийни терминали и изключителни права за провеждането на 13 игри на късмета до 2030 г. Въпреки това купувачът предупреждава, че “има голяма несигурност по отношение на бъдещите потоци от приходи”, както и че са идентифицирани “вътрешни структурни проблеми” в компанията.

Миналата година ОРАР реализира чиста печалба в размер на 505 млн. евро, което е с 6% по-малко спрямо 2011 г.

Подкрепи Economic.bg