Хедж фондове залагат на нова сделка за гръцкия дълг

Рискови инвеститори оглеждат това, като възможност за голяма печалба

Шепа смели хедж фондове отново инвестират в гръцки държавни облигации с намалена цена, все по-оптимистично настроени, че напредък в преговорите между Атина и международните кредитори ще осигури по-добър принцип за изплащане на дълга към облигационерите, пише CNBC.

Тези инвеститори смятат, че блигации, които са привлекли няколко купувачи след втория спасителен план през март и нанесли тежки загуби на частните инвеститори, вече може да бъдат изгодна сделка.

Спекулациите, че Атина може да получите повече намаляване на дълга, този път за сметка на публичните кредитори и централните банки насърчава интерес от агресивни и дискретни купувачи.

Докато пазарните обеми са все още ниски и много инвеститори остават встрани от гръцкия дълг, един фонд - Adelante Asset Management мениджър удвои участието на гръцки активи в портфолиото си преди няколко седмици.

Главен изпълнителен директор на базираната в Лондон фирма, Джулиан Адамс, е купил първия пакет по 12,5 цента за евро малко преди парламентарните избори в Гърция през юни, с цел да реализира печалба в размер на 1/3 от продажбатата на позиция, след като цената достигна 16 или 17 цента.

Но макар че първоначалната цел е постигнат, Адамс, чиято фирма управлява около 110 млн. долара общо, е решил да задържи активите и дори да купи още повишавайки експозицията на фонда в гръцкия дълг от 2% до 4%.

"Нашето поведение наистина зависи от това какви събития ще се случат", призна Адамс в интервю тази седмица, но той вижда възможности за покачване на цените благодарение на няколко факта. Водещият сред тях е именно новата "подстрижка" на дълга при която частните кредитори ще запазят голяма част от вземанията си.

Коментари: 0