Heineken може да пие една студена вода

Тайландската група Thai отправи конкурента оферта за покупката на дял в Asia Pacific Breweries

Битката за контрол на Asia Pacific Breweries се засили във вторник, след като филиал на Thai - пивоварната ThaiBev направи неочаквано предложение от 1 млрд. долара за дела в компаниятя Tiger.

Това предложение е за 7,3% дял в производителя на бира Tiger, собственост на Fraser and Neave (F&N) и възпирята усилия от страна на холандския пивовар Heineken за да поеме контрола на бизнеса с напитки.

Развитието усложнява и без друго заплетената схема от сделки, от които Heineken се надява да излезе с контрол на APB - една от най-бързо развиващите се пивовари на азиатския пазар. Регионът се очератва като ключов за  растеж по време на бавен растеж в Европа.

Heineken миналата седмица предложи по 50 долара на акция, или S $ 4,2 милиарда, за 32,4% държан от F&N в общо дружество, чрез което двете компании контролират APB. Европейската компания предложи и същата цена за директния дял от 7,3% дна F&N в APB.

В петък, борда на F&N препоръчва цялостна оферта на акционерите.

Въпреки това компанията обяви във вторник, че ThaiBev е направила непоискана оферта за директния дял от 7,3% на цена от 55 долара на акция. ThaiBev наскоро увеличи дела си в F&N, в очевиден опит да повлияе върху изхода на акционерите при гласуванете на оферта на Heineken, което се очаква да се проведе на извънредно събрание на акционерите в рамките на няколко седмици.

ThaiBev вече се съгласи да купи 22% в F&N от Banking Corp, втората по големина банка по активи в Сингапур. Оттогава компанията е закупила и 2,1% от F&N чрез свободния пазар. Това прави тайландската група най-големият акционер в F&N.

Междувременно японската компания за напитки Кирин е наела Deutsche Bank, за да проучи възможностите на фона на несигурността около бъдещето на F&N. Кирин има 15% дял в F&N.

Коментари: 0