"Химко" отново обявен в несъстоятелност

Временен синдик ще направи оценка на активите и ще обяви търгове за продажбата им

6950 ~ 1 мин. четене

Врачанският торов завод "Химко" отново е обявен в несъстоятелност, което дава нова надежда на основните кредитори – "Булгаргаз" и НЕК, да си получат забавените с десетилетие дългове от 80 млн. лв. Това става възможно, след като Софийският апелативен съд отмени решението на окръжните магистрати във Враца, които в продължение на години приемаха на доверие оздравителните програми на частните инвеститори, съобщи БНТ.

Години наред кредиторите, бившите работници и гражданите на Враца бяха залъгвани с многобройни проекти за възраждане на торовия завод. През това време акциите на предприятието се прехвърляха от един инвеститор на друг, докато се обезцениха от номинала 1 лев до 4 стотинки.

Докато в публичното пространство се рекламираха екзотични проекти за изнасяне на производството в Обединените арабски емирства, никой не знаеше какво става зад фасадата на затворения завод.

След обявяването на процедурата по несъстоятелност е назначен временен синдик, който ще направи оценка на активите и ще обяви търгове за продажбата им.

Подкрепи Economic.bg